Guia per anar a buscar bolets

T’agradaria anar a buscar bolets però no saps ni per on començar? Per fer-ho més fàcil, hem preparat una guia pels qui volen començar l’aventura de caçar bolets aquesta tardor.

El Berguedà és segurament una de les comarques reïnes pels amants dels bolets. La seva localització als peus del Pirineu ofereixen un clima privilegiat per trobar-ne a gairebé tota la comarca i de moltes varietats com: ceps, llenegues, fredolics, cames de perdiu, rossinyols o camagrocs. Però si és la capital d’un bolet aquest és, sens dubte, el rovelló.

I si el clima hi ajuda, també ho fa la tradició boletaire arrelada de la comarca. Així que un cop arriba la tardor, cada cop hi ha més caçadors de bolets omplint cistells al voltant de Berga.

Ara bé, tot bon micòleg coincidirà en afirmar que per abans d’anar al bosc a buscar bolets cal preparar-se. Cal recordar que no deixa de ser un esport com el senderisme o l’excursionisme. Per tant, és important conèixer l’itinerari, obtenir un mapa detallat de la zona i equipar-se correctament.

 

Què cal fer abans de sortir de casa?

El més important de tot és obtenir un coneixement de la zona. La muntanya pot ser perillosa, així que sempre és millor prevenir que no trobar-se en situacions de dificultat. Pots trobar mapes detallats del bosc, els seus camins i desnivells per Internet fàcilment. També és recomanable seguir rutes i evitar endinsar-se dins del bosc fora de camins si no es coneix el terreny.

El nostre consell és que si no coneixes bé el bosc, contractis un guia. Nosaltres te’l facilitem i t’organitzem la trobada per assegurar que serà de qualitat i amb totes les garanties. I és que els guies d’Indòmit fa anys que acompanyen grups tot explicant-los com cal buscar bolets i on.

A més a més, abans de caçar qualsevol bolet cal assegurar-se que sigui comestible. Els boletaires més experts saben diferenciar pràcticament qualsevol bolet que puguin trobar al bosc. Si ets més novell, caldrà fer aquesta preparació a casa. És molt important evitar els bolets no comestibles, especialment els nens, dones embarassades o gent gran.

Si prefereixes anar sobre segur, pots contractar un guia que t’indicarà quin tipus de bolet has trobat, quines propietats té i si és o no comestible.

Finalment, cal preparar roba còmode per anar pel bosc però que mantingui el calor corporal. El calçat ha de ser l’adequat per anar pel bosc i zones frondoses. Així, minimitzes el perill de relliscades i caigudes.

També, caldrà que portis menjar i aigua suficient en funció de les hores que vulguis romandre dins el bosc. El menjar més indicat són fruits secs, un entrepà i fruita que t’aportin energia per fer millor l’esforç físic.

Tampoc no cal oblidar que per caçar bolets és important anar-hi amb un cistell per no fer-los malbé. I per evitar malmetre el bosc, recorda que cal evitar tallar-los, sempre hem d’arrencar el bolet.

 

Què cal tenir en compte un cop surto cap al bosc?

Un punt fonamental és sortir d’hora al matí i aprofitar-lo sense fer esforços excessius. Sempre amb el mòbil carregat i amb el GPS activat. Així, aprofitem millor les hores de sol.

També és recomanable fer petites pauses durant la ruta per comprovar que seguim el camí establert, hidratar-nos sovint i menjar.

Si en algun moment creus que t’has perdut, tingues a mà el telèfon d’emergències. És millor trucar el més aviat possible i demanar ajudar,¡. Així evitaràs augmentar el cansament, endinsar-te en zones de difícil accés o que es faci fosc abans no puguin venir a ajudar-te.

També cal tenir en compte no romandre al bosc quan el sol comença a anar a la baixa. A la tardor, cada cop es fa fosc més d’hora. Si no ets un molt bon coneixedor de la zona, és recomanable sortir abans de dinar i aprofitar la tarda tot visitant alguns dels petits pobles amb encant del Berguedà.

 

Què m’ofereix un guia?

Pels caçadors de bolets novells o per aquells qui no hi aneu sovint, anar al bosc amb guia és la millor opció.

A casa, la vostra preparació es reduirà en preparar la roba i calçat necessaris i quelcom per esmorzar a mig matí, si no voleu que us ho preparem des de l’allotjament.

Un cop comença la ruta amb el guia, us dirigireu a les millors zones segons el nivell del grup per realitzar una sortida agradable i que permeti trobar bolets. A més a més, us ensenyarà com trobar-los i distingir quin és quin.

La ruta s’acaba a l’hora de dinar per dirigir-nos al restaurant de l’hostal Emphasis on gaudir d’un àpat complet.

A més a més, al sortir amb guia, inclou una assegurança durant la jornada, oferint més seguretat davant qualsevol imprevist que es pogués tenir dins el bosc.

Pot reservar una nit d’allotjament amb sortida a buscar bolets amb guia durant els mesos d’Octubre i Novembre per 100€ per persona entre setmana –de dimarts a dijous, ambdós inclosos–. Inclou sopar, esmorzar, dinar i la sortida amb guia.

Reserva ara i comença a buscar bolets aquesta tardor!